Aurigan tarina

1800-luku

Aurigan rakennus sijaitsee entisellä saarella, joka tunnettiin vielä vuonna 1828 nimellä Fiskarholmen. Saaressa sijaitsi ko. ajankohtana Turun Linnan ruutivarastot (krutmagasin). Ruutivarastot sijoitettiin turvallisuussyistä rauhanaikana linnojen ja suojarakennusten ulkopuolelle, koska sotatoimissa käytetty ruuti oli tuolloin epävakaata. Carl Ludvig Engelin asemakaavassa vuonna 1828 sekä vielä vuonna 1848 laaditussa asemakaavassa näkyy tämä saari ja siinä kaksi ruutivarastoa. Reilut kaksikymmentä vuotta myöhemmin (vuonna 1870) alueesta laaditussa kartassa saarta ei enää ole, vaan saari on jäänyt maatäyttöjen keskelle ja rantaviiva on siirtynyt uuteen paikkaan. Kartassa vuonna 1926 rakennuksen kohdalla on kaksi suurta säiliötä, todennäköisesti polttoainesäiliöitä.

1900-luku

Aurigan rakennus palveli valmistuessaan, eli noin vuodesta 1948, tuotantoa ja varastointia. Rakennus toimi Tukon elintarvikkeiden vastaanotto-, käsittely-, varastointitarkoituksessa saatavilla olevien tietojen mukaan vuoteen 1962 saakka, jonka jälkeen kiinteistö vapautui muuhun käyttöön ja vaihtoi omistajaakin. Rakennuksessa on käsitelty teollisuustuotannon aikana marjoja, vihanneksia, kalaa, kanaa ja lihaa. Vuosien varrella rakennuksen toiminnat ovat muuttuneet oleellisesti keskitetystä teollisuustoiminnasta useaan pienempään ja keskinäisiltä toiminnoiltaan hyvin erilaisiin. Kiinteistössä on toiminut myös aikoinaan Turun Mehutehdas. Ennen saneerausta nykyiseen tilaan rakennuksessa oli myös usean taiteilijan työpisteet.

2000-luku

Tänä päivänä Aurigan rakennus kohoaa koko satama-alueen hallitsevimpana rakennuksena heti Turun Linnan jälkeen. Vuokrattavaa tilaa Aurigassa on kaikkiaan noin 17.500 m2. Kiinteistön jalostaminen nykyiseen muotoonsa sai alkunsa kesällä 2010, jolloin käynnistyi hankkeen suunnittelu ja vuokralaisten etsintä. Kohteen pääsuunnittelijana toimi Matti Linko Pöyry Finland Oy:sta. Rakennuslupa hankkeelle saatiin joulukuussa 2010, jonka jälkeen jatkettiin toteutussuunnitelmien tekoa. Åbo Akademin säätiö osti rakennuksen Turun kaupungilta vuonna 2011 ja rakennustyöt käynnistyivät varsinaisesti elokuussa 2011.

Helmikuussa 2013, noin puolitoista vuotta kestäneen saneeraustyön jälkeen rakennus avattiin nykyaikaisena, korkeatasoisena toimitilana käytyään läpi täydellisen peruskorjauksen. Rakennuksen sisätiloissa näkyy paikoin karkeakin teollisuusmiljöö, ja toisaalta on kunnostettu rakennusajalletyypillisiä arkkitehtonisia yksityiskohtia.

Tervetuloa tutustumaan!

Yhteystiedot